Uusiutuvaa energiaa Naantaliin
HomeUrpo Lehtimäen blogiUusiutuvaa energiaa Naantaliin
 
27 September,2016By: Urpo Lehtimäki
Uusiutuvaa energiaa Naantaliin

   Naantalin kaupunginvaltuutettu ja kaavoitus- ja ympäristölautakunnan jäsen Jarkko Kanerva kirjoittaa 18.9.2016 Turun Sanomissa, että hän on huolissaan Naantalin uuden voimalaitoksen lisääntyvän uusiutuvan energian käytön metsäluonnolle aiheutuvasta uhkakuvasta. Samoin hän tuo julki harminsa siitä, että uuden voimalan polttoainevarasto- ja käsittelyalue on raivattu ympäristötyöluvalla Naantalin Luolalan metsäalueelle, joka joskus on ollut luonnonsuojelualuetta.  Kaiken lisäksi valtuutettu ja lautakunnan jäsen moittii naantalilaista ei-avointa päätöksentekoa.
   Huolestumiseen onkin aihetta. Löytämieni tietojen mukaan (TSE OY Ympäristölupa 2013) nykyinen laitos käyttää vuosittain n. 600 000 tn kivihiiltä ja 2 000 tn raskasta polttoöljyä.  Jos tavoitteena on korvata noin puolet energiantuotannon polttoaineista hakkeella, tarvitaan haketta vuodessa 2 000 000 m3. Päivää kohti tarve on keskimäärin 5 500 m3 haketta. Tosin talvikäyttö voi olla tuplasti suurempi ja kesällä käyttö erittäin pientä. Määrät ovat niin suuria, että polttoaineterminaalissa tuskin haketetaan kuin osa käytettävästä bioenergiasta. Haketta tuotaneen laivalasteittain.
   Kantojen käytöstä energiaksi lienee turha olla huolissaan.  Nuorten metsien harvennuksista ja hakkuiden hylkypuista tulee  merkittävä määrä puuta hakkureihin.  Päätehakkuissa tehtävä kantojen keräys toki myllertää metsän, mutta seuraava keräys tehdään aikaisintaan 60 vuoden päästä.  Onhan ne kaivetut palstat aivan kamalia seuraavat parikymmentä vuotta, se on myönnettävä.  Eikä heti tarvitse mustikkaan mennä.
   Kanervan mainitsemaa luonnonsuojelualuetta en tunnista. Puhutaanko nyt 60-luvusta? Olen muutaman kerran kiertänyt Luolalanjärven polun ympäri.  Armonlaaksontien liikenteen melu on korvia huumaava. Ja kun kulkee voimalaitosta kohti, nousee tajuntaan puhaltimien ja kuljettimien kakofonia ja voimalaitoksen  hiilenmusta ympäristö.  Järven itäreunalla on muutama nuotiopaikka pakollisine kaljatölkkeineen. Lähes kaikki pitkospuut koko polun matkalta ovat lahonneet ja painuneen maan sisään. Ainoastaan pari lintulaituria näyttää olevan kunnossa.  Muutamalle vesilinnulle järvi näyttää olevan viihtyisä paikka - kaikesta harmista huolimatta. Mutta meille ihmisille - huono vitsi.
    Valtuuston jäsen moittii Naantalin päätöksentekoa. No, Kanerva tietänee  mistä puhuu. Naantalissa Kokoomus ja SDP voivat keskenään tehdä monia päätöksiä muilta kysymättä.  Kun vielä moni ko. puolueiden valtuutetuista on ikään kuin unohtunut asemaansa, ei päätöksissä välillä ole päätä eikä häntää, kunhan järmätään.
   Kivihiilen käytön vähentäminen on yksi tavoite energia- ja ilmastotalkoissa, joihin olemme sitoutuneet. Omistamme voimalasta vain 3 %, mutta haitoista saamme kaikki 100 %.  Ehkä muutama tonni puupölyä on silti helpompi sietää kuin 150 tn pienhiukkasia, joita nykyinen laitos ilmoille työntää.

Lämpöistä syksyn jatkoa!

Top of Page