Sunnuntaityön palkka-ale ei sovi kaupan alalle.
HomeUrpo Lehtimäen blogiSunnuntaityön palkka-ale ei sovi kaupan alalle.
 
4 June,2015By: Urpo Lehtimäki
 kampanja2015W.jpg  
    Suomen kilpailukyvystä huolissaan olevan reilun 25 000 € kuukausipalkkaa nauttivan EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen heitto sunnuntain tuplapalkasta luopumisesta palvelualoilla on mielenkiintoinen.
   Ajatellaanpa, että olet vaikkapa erään ulkomaalaisen elintarvikeliikkeen peruspuksu ja työsopimuksesi on jatkuva osa-aikainen 20 viikkotunnin diili 11,90 € tuntipalkalla. Ilman lisiä viikostasi kertyy 238 € palkka ja kuukausipalkkasi on n. 1.100 €. Jos onnistut saamaan yhden 8 tunnin sunnuntaituurin extrana, saat kuukausipalkkaan n.190 € lisää ja palkkasi on 1.290 €. Tuplapalkasta luopuminen kirpaisisi kovasti.
   Työelämän joustona myyty osa-aikatyö on tuonut työntekijäkaartiin uuden köyhällistön. Osa-aikainen tulevaisuudestaan huolissaan oleva  ei kulutuskerskaile eikä vaihda asuntoa eikö osta uutta autoa. Raha riittää juuri ja juuri välttämättömään. Pelkona on äkillisen ennustamattoman menoerän ilmaantuminen ja sen seurauksena taloudelliseen ahdinkoon joutuminen. Kaupan ala on ulosmitannut osa-aikaisuuden hyödyt ja työntekijälle on jäänyt kaikki haitat. Sunnuntain tuplapalkan poistaminen saattaisi aiheuttaa joukkopaon työpaikoilta sosiaalituen varaan.  Sossun luukku onkin jo tullut tutuksi monelle osa-aikatyötä tekevälle.
   Olisi parempi, jos isoissa marketeissa (liikevaihto yli 8.000.000 €) osa-aikatyön teettäminen olisi sallittua vain esim alle 25- vuotiaille ja niille, jotka sitä erikseen anovat.  Työnteon pitäisi tuottaa ostovoimaa tekijöilleen ja ns. näennäistyöpaikkojen määrää pitäisi vähentää.
   Jos sunnuntain tuplapalkasta halutaan luopua, niin vaihtoehtona voisi laittaa kaupat kiinni sunnuntaisin. Perheillä olisi hyvä olla oikeus viettää aikaa yhdessä. Ja kaikillahan meillä on jääkaappi ja kaapit täynnä vähän käytettyjä vaatteita. Ei kaupassa tosiaankaan ole pakko käydä joka päivä.
   Suomen kilpailukyvystä on syytä olla huolissaan. Sunnuntaityön ale toimisi kuitenkin enemmän tulonsiirtona kuin kilpailukyvyn kohentamisoperaationa.  Jos Häkämiehen tarkoituksena oli valmistella ilmapiiriä tuleviin yhteiskuntasopimusneuvotteluihin, niin taktiikkaa voi pitää vähintäänkin kyseenalaisena.

Top of Page