Terveiset Tukholmasta
HomeUrpo Lehtimäen blogiTerveiset Tukholmasta
 
17 August,2014By: Urpo Lehtimäki
    tukhoma.jpg
    Vierailin hiljattain Tukhomassa ja poikkesin katsomassa perinteisiä turistipaikkoja, kuten Olof Palmen katua, Vasa- ja Abba-museoita.
   Vasa-museossa käynti oli hämmentävä. Kaikkien myöhemmin Euroopassa syntyneiden sotapäälliköiden ihannoiman ”Pohjoisen Leijonan” Kustaa II Adolfin (1594-1632) rakennuttama sotalaiva Vasa kippasi itsensä upoksiin neitsytmatkallaan 10.8.1628.  On tietysti hyvä, että alus aikanaan upposi ja se saatiin nostettua jälkipolvien ihmeteltäväksi. Ainakin sen havainnon voi tehdä, että jo tuohon aikaan sotakoneisiin käytettiin aikaa ja rahaa enemmän kuin kylliksi.  Raamatun, kreikkalaisen jumaltaruston ja Rooman keisareiden hahmoin koristeltu laiva on tosiaan näkemisen arvoinen.
   Täytyy ihailla länsinaapuriemme itsetuntoa. Kun ruotsalaisen laivanrakennustaidon epäonnistunein tuote on onnistuttu tekemään Tukholman suosituimmaksi vetonaulaksi, niin sama meno jatkuu kaupungilla. Pääministeri Olof Palmen selvittämättömästä murhasta muistuttava katu tekee kunniaa Ruotsin poliisilaitokselle.  Ei siis ihme, että ruotsalaiset vaate- ja huonekalutehtaat valtaavat maailmaa. Ihan pienistä vastoinkäymisistä ei lannistuta ja isot käännetään voitoksi.
   Abba-museo oli upea. Runsas rekvisiitta esiintymisasuineen ja kultalevyineen, informatiiviset videoinstallaatiot ja esitykset antoivat hyvän kuvan lähes 400 milj. levyä myyneestä ilmiöstä. Museo on virkistävä pyhiinvaelluspaikka Abba-faneille. Innokkaimmat pääsevät mukaan Abba-esitykseen virtuaalisten idoliensa keskelle.
    Tukholmassa n. 10 km kävelylenkillä näin monia vuosisadan alun tyylikkäitä asuinkäytössä olevia taloja. Kuninkaallista kauneutta katsellessa mielen valtasi kateus. Onko täällä joskus tehty periaatepäätös säilyttää vanhat arvokkaat rakennukset?  Turussahan art nouveau –rakennuksia on purettu vielä 2010-luvulla eikä rumuuden ja kaupallistamisen ylistykselle meillä näy loppua.
   Turismikauden loputtua Tukholman jäätelö- ja lakritsikojut vaihtuvat vaalikojuihin ja maa valmistautuu syyskuun 14. päivänä pidettäviin valtiopäivävaaleihin.  Nykyinen hallitus on nuijinut hyväosaisille Dagens Nyheterin 17.8.2014 ilmestyneen artikkelin mukaan suuruudeltaan 25-kertaiset lisätienestit pienituloisimpiin verrattuna. Talouspolitiikka tullee siis olemaan merkittävä keskustelunaihe vaaleissa. Saas nähdä miten käy vaikka eihän se meihin mitenkään vaikuta.
 Hyvää loppukesää.

Top of Page