Kovaa peliä Pöytyällä
HomeUrpo Lehtimäen blogiKovaa peliä Pöytyällä
 
3 July,2013By: U Lehtimäki
Kovaa peliä Pöytyällä

   Pöytyäläissyntyisenä seuraan täältä Naantalin aurinkorannikolta entisen kotikuntani asioita. Kulmat ovat tuttuja. Auvainen, Riihikoski, Kyrö. Yläneelläkin olen viettänyt aikaani Kaunisrannan kesäpaikassa aikaan, jolloin lapset laitettiin viikoksi kesäleireille.
   Koska oma nyt 10 vuotta kestänyt yrittäjyyteni sai ilmaa siipiensä alle Loimaan Seutukunnan kehittämiskeskuksesta, sittemmin Yrityskolmiosta, olen ihmetellen seurannut Auranmaan kuntien ja Pöytyän toimintaa yritysneuvontaorganisaation suhteen.
   Varmasti on niin, että perinteisen ajattelun aika vanhoissa maatalousvaltaisissa kunnissa on ohi ja on etsittävä aktiivisesti uusia keinoja, joilla köyhyyskierre saadaan katkaistua. Maaseutu ei ole toipunut 1990 –luvun lamasta ja EU-ajasta, joka maatalouselinkeinolle toi ennenkokemattoman rakennemuutoskierteen.
    Luopumalla Yrityskolmion jäsenyydestä tilanteessa, jossa omasta tavasta hoitaa yritysneuvontaa ei ole vielä hajuakaan, Pöytyä on ottanut ison askeleen. Pöytyä on siirtymässä perinteisistä elinkeinoista FIRE-ekonomian suuntaan. Luettuani kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston pöytäkirjoja liike- ja asuintilojen toteuttamisesta Riihikoskelle Vanhan Turuntien varteen, saan sen käsityksen, että hanketta on viety päättäväisesti eteenpäin.
    Kunta on ensin päättänyt tehdä tappiota pöytäkirjojen mukaan 114 000 €, kun tontti myydään rakentajalle. Sitten rakentaja on tarjonnut kunnalle ostettavaksi velattomalta hinnaltaan 632 000 € arvoisia asuntoja. Kunnanvaltuusto päätti Ilkka Rantalan esityksestä, että ostetaan vain yksi asunto (Kvalt 51 §).
   Asia tuli uudelleen kunnanhallitukselle (Khall § 249). Kunnanhallitus esitti, että kunta ostaa asunnot 11, 13 ja 16 velattomalta hinnaltaan 497 200 €. Lopulta kunnanvaltuusto päätti (Kvalt § 62) yksimielisesti hyväksyä kunnanhallituksen ehdotuksen. Kunnanhallituksen esityksessä puhutaan 150 000 € sijoituksesta, mutta luonnollisesti myös asuntoyhtiön näiden asuntojen osalle jyvittämä 346 150 € laina pitää maksaa.
   Jos ei oteta huomioon reilun sadan tonnin tappiota tonttikaupoissa, kun rapatessa kumminkin aina roiskuu, niin Pöytyän veronmaksajat tekevät seuraavanlaisen diilin. Investointi 500 000 €, laina-aika esim 15 v, kiinteä korko esim 3 %, kuukausierä 3 453 €. Veronmaksajat saavat hallintaansa 215 m2 vuokratilaa esim yhdelle pienelle perheelle ja kahdelle pariskunnalle. Jos arvioidaan, että yhtiövastike on n. 2,75 € / m2, syntyy asunnoista yhteensä pääoman kuoletuskuluineen 4 044,25 € kuukausikustannus. Jos hankinta halutaan kuolettaa kyseisessä 15 vuodessa, vuokraa pitää saada n 20 € / m2. Markkinahintainen vuokra lienee 8-10 €/m2. Toki tulee ottaa huomioon, että 15 vuoden päästä kevytrakenteisen kerrostalon arvo on enintään puolittunut, joten hankkeen taloudellinen rasite ei ole niin suuri.
    Pöytyän päättäjät puhuvat vauhditusasunnoista. Toivoa sopii, että rakennushanke vauhdittaa rakentamista, pöytyäläisten alan yrittäjien toimeentuloa, kiinteistövälittäjien liiketoimintaa ja kasvattaa kunnan verotuloja. Olisi surullista, jos Pöytyäkin joutuisi muuttamaan sloganikseen niin tutun: Auranmaa – rakennamme kriisikuntaa.


Top of Page