Verkkourkintaa
HomeUrpo Lehtimäen blogiVerkkourkintaa
 
10 June,2013By: U Lehtimäki
Verkkourkintaamainos.jpg

Viime päivinä on uutisoitu siitä, että yhdysvaltain turvallisuuspalvelut NSA ja FBI pääsevät urkkimaan tietoja Googlen, Microsoftin, Facebookin, YouTuben, Yahoon, PalTalkin, AOL:n ja Skypen verkoista. Siis eikö tätä olla aikaisemmin muka tiedetty? Höpö höpö.

Verkkourkintapaljastukselle kasvot antanut Edward Snowden todistaa vain sen, mitä tieteiskirjailija George Orwell 8.6.1949 julkaistussa kirjassaan VUONNA 1984 ennusti. Totuusministeriöllä on tietenkin hieman eri nimi ja ajatuspoliisin välineen tuntevat ainakin lähes kaikki nuoremman sukupolven edustajat – tai näkevät naamansa edessä.

Snowden ei sinänsä paljastanut mitään uutta. On ollut yleisesti tiedossa että ilmaisten internetpalveluiden käyttäjiä profiloidaan ja puhelinliikennettä seulotaan. Tietoja seulovat ja hyödyntävät mainostajat ja siinä ohella myös eri maiden turvallisuuspalvelut.

Täysin käyttäjäystävälliset älykännykän, kotitietokoneen ja matka-tabletin yhdistävät pilvipalvelut ovat mitä oivallisin tapa tuoda loputkin hallitsemastaan tiedosta muiden käyttäjien tietoisuuteen.

Kun olin nuori seurakuntaleiriläinen 1960-luvun lopussa, lähdimme leiripaikastamme Yläneen Kolvaasta Pyhäjärven selälle pienellä soutupaatilla urkkimaan, mitä kalastajien verkoista löytyy. Ne seikkailut olivat pelottavia. Ei minusta silti tullut kalastajaa eikä edes hyvää soutajaa, mutta verkon käyttäjä kylläkin. Siirsin  2000-luvun alkupuolella omat tiedostoni ja sähköpostipalvelun yksityiselle Auranmaalla sijaitsevalle palvelimelle, jossa pyörii ns. voimakas salaustekniikka. Älykännykkäkin löytyy taskustani, mutten käytä sen tarjoamaa sähköpostisovellusta.

Pelottaa.

Urpo Lehtimäki    
Naantali

Kuva oikealla: Näin hvyin mainospostittajan viestit toimivat ; )

Top of Page