Google - ystävä vai ei?
Urpo Lehtimäen blogiGoogle - ystävä vai ei?
 
26 Sep,2019 Urpo Lehtimäki
Suomen media ja päättäjät pääministeriä myöden hehkuttavat uutista Googlen 600 milj. euron investoinnista Haminan palvelukeskukseen. Samalla Google uutisoi tekevänsä sopimukset merkittävästä uusituvan energian hankkimisesta Suomesta.
Jopa uusi elinkeinoministeri Katri Kulmuni (Kesk) kuvasi päivää ”erittäin iloiseksi”, koska se samalla edistää digitalisaatiota ja uusiutuvaa energiaa. Googlen päätös kertoo Kulmunin mukaan, miten hyvä investointiympäristö Suomi on. (Lainaus: Helsingin Sanomat).

On tietysti helppo suitsuttaa Suomen houkuttelevuutta miljoonauutisilla vaikkakin nopeasti kasvanut uusille markkinoille levittäytyvä Google onkin saanut miljardiluokan ylinopeussakkoja toimiessaan markkinoinnissa harmaalla alueella välillä yksilönsuojan unohtaen.

Olemme mielestäni epäviisaita.

Myimme lannoiteteollisuutemme norjalaisille. Myynnin syy ei ole yleisesti tiedossa tai ymmärrettävissä.

Fortumin sähköverkkojen kauppaa v. 2013 oli ohjailemassa nykyinen ulkoministerimme ja kauppaa kannatti myös Sitran yliasiamieheksi nimitettävä. Fortumin sähköverkot omistaa nykyään pääosin ulkomaiset rahastot ja suremme kasvavia sähköenergian siirtomaksuja.

Viimeisten kauppakäänteiden jälkeen DNA:n osakkeista yli 54% omistaa norjalainen Telenor. Heillä on esim. kotikadullani monopoliasema nopeaan langalliseen tiedonsiirtoon. Saas nähdä.

Nyt annamme lisää tonttia ja puoli-ilmaista sähköä maailmanlaajuiselle yhtiölle, joka näennäisestä viherpesusta huolimatta osoittaa toiminnassaan kaikkea muuta kuin eettisyyttä. Googlen tehokkaiden palvelinten avulla lähes jokaisen suomalaisen nettikäyttäjän profiilit ovat markkinoitavissa tai hyödynnettävissä.
Gmailin käyttäjän arvo Google-yhtiölle on jossain 40€ - 75€ välillä. Siksi elinkeinoministeri voisi tämän uutisen yhteydessä vaihtaa termin ”digitalisaatio” myös termiksi ”kapitalisaatio”.

Suomalaiset ovat olleet vuosisatoja tykinruokaa idän ja lännen välissä. Palvelinkeskukset ovat tulevaisuuden cybertykkien alustoja. Jos Googlen kotimaassa saa vallan vielä nykyistäkin autoritäärisempi johtaja, on kaiken henkilökohtaisen tiedon avoimesti ilmaispalvelujen kautta jakanut kansanosa vaarassa joutua informaatiosodan uhriksi.

Uskommeko kritiikittömästi kaiken, mitä Google meille kertoo. Ja onko yhtiö todellinen ystävämme? Älä usko. Ei ole.